Kohti terveellisempää, turvallisempaa ja pitkäikäisempää rakennuskantaa

Vaikka työmme on useimmiten jo olemassa olevien rakennusten tutkimista ja korjaustapavaihtoehtojen puntarointia, teemme työtä myös uudisrakentamisen parissa. 

Jotta rakentamisen laatuun ja tulevaan rakennuskantaan voidaan vaikuttaa, pitää rakennusprosessi pilkkoa pieniksi paloiksi ja uskaltaa kyseenalaistaa asioita; miksi näin tehdään, voisiko tämän tehdä toisella tavalla?

Rakennuksen pitkäikäisyyteen vaikuttaa tehdyt huoltotoimenpiteet ja jotta tavanomaisten huoltotoimenpiteiden tekeminen olisi mahdollista kenelle tahansa, tulee huollettavuuteen kiinnittää erityistä huomiota jo rakentamisaikana. Esimerkiksi kulkuluukun sijoittaminen yläpohjaan kuulostaa aivan yksinkertaiselta asialta, mutta käytännössä (kokemuksen perusteella!) monissa kohteissa kulkuluukut ovat niin hankalassa paikassa, ettei yläpohjaan pääse ilman telineiden rakentamista, varsinkaan, jos yläpohjassa pitäisi tehdä huoltotoimenpiteitä ja ottaa työkaluja tai materiaaleja mukaan. Tällöin saattaa olla tilanne, että kukaan ei käy yläpohjassa rakennuksen valmistumisen jälkeen.

Tai vaihtoehtoisesti ryömintätilaisen alapohjan kulkuluukun sijoitus on keskellä eteistä tai vaatehuonetta, juuri niiden kenkätelineiden ja vaaterekkien alapuolella. Kun vihdoin kulkuluukun saa kaivettua esille, sen avaamiseen tarvitsisi vähintäänkin voimamiestä.  Rakentamisvaiheessa ei olisi myöskään kovin suuri työ sähköistää alapohjaa siten, että siellä olisi huoltovalaistus ja pari pistorasiaa. Käytännössä näin ei aina tehdä, vaikka sähköistys huoltotoimenpiteitä helpottaisikin.

Tai ilmanvaihtokoneen raitisilma-aukon sijoitus. Taitaitaitai...Kynnys huolto- ja tarkistustoimenpiteiden tekemiseen on aina suurempi, jos asiat ovat monimutkaisia ja vaativat paljon esivalmisteluja. 

Monet nykyisin yleisesti käytössä olevat rakenneratkaisut toimivat varmasti tavanomaisissa käyttötilanteissa. On kuitenkin syytä huomioida myös poikkeustilanteet; miten rakennus käyttäytyy, jos ilmanvaihtokoneet eivät jostain syystä toimikaan? Mitä jos rakennus on jossakin vaiheessa käyttöä voimakkaasti yli- tai alipaineinen? Entä miten rakennus kestää voimakasta viistosadetta tai tulvivaa katualuetta? 

Vastaavanlaisia asioita pohdimme mm. Kirstulanrinteessä, jossa olemme rakentajien mukana rakennusprosessin alusta alkaen. Voit seurata Kirstulanrinteen tapahtumia rakentajien blogista: https://kirstulanrinne.blogspot.com/ tai Instagramista https://www.instagram.com/kirstulanrinne/ 
(julkaistu 11/2019)
Kirstulanrinne


Copyright © Sisäilmari 2018 | Sisäilmari: puh. 044 977 9559, email: toimisto(at)sisailmari.fi